Nieuws

Villa Samson maakt UZ Brussel animal proof

UZ Brussel en Staatssecretaris Bianca Debaets zorgen voor Belgische primeur

Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets kent een subsidie toe van 30.000 EUR aan vzw Villa Samson, gelinkt aan het charityprogramma van de UZ Brussel, voor de inrichting van een nieuw gebouw op wandelafstand van het ziekenhuis waar patiënten hun huisdier op bezoek kan komen en waar ze kinderen en volwassenen kunnen helpen met dierentherapie.

Het is een primeur in België. Volgend najaar zal het Universitair Ziekenhuis Brussel een nieuw gebouw op wandelafstand van het ziekenhuis openen, gewijd aan patiënten met een huisdier, via een vzw die deel uitmaakt van het charityprogramma van het UZ Brussel. Het project is naast deze subsidie volledig afhankelijk van sponsoring en giften. In Villa Samson zullen patiënten op een goed omkaderde manier tijdens hun opnameperiode in contact kunnen blijven met hun huisdier en kan men met speciaal opgeleide dieren therapie geven. Villa Samson wordt een nieuwbouw met zes kamers, bestemd voor bezoekjes en therapie. Er komt ook een multifunctionele ruimte.

« Het is bewezen dat een huisdier een positieve impact heeft op het welzijn van zijn baasje, zowel fysiek als mentaal », vertelt Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn. « We willen die band niet verbreken tijdens een langdurige opname in het ziekenhuis. Daarbij kunnen huisdieren ook een therapeutische rol vervullen. Villa Samson maakt zo een kwalitatievere therapie mogelijk. »

Het project zal ook extra aandacht hebben voor de dieren zelf tijdens het ziekenhuisverblijf van het baasje. Tijdens een langdurige opname, zeker van alleenstaanden, is het niet altijd evident om iemand te vinden die voor het huisdier kan zorgen. De dienstverlening zal verzorgd worden door vrijwilligers, gevormde begeleiders en studenten dierverzorging.

Prof. Dr. Marc Noppen Gedelegeerd Bestuurder UZ Brussel : «We worden alsmaar ouder, maar vooral ook eenzamer, zeker in een stad als Brussel. Vaak is het huisdier de enige familie, steun en toeverlaat van de oudere patiënt. Wanneer je dan lange tijd in het ziekenhuis belandt, is de kans reëel dat je geliefde huisdier op straat of in het asiel terecht komt. Daar willen wij met Villa Samson ook verandering in brengen.»

Villa Samson zal toegankelijk zijn voor alle patiënten van het UZ Brussel indien de arts het toelaat, maar in het bijzonder voor twee kwetsbare groepen : kinderen en senioren. Voor hen kan de aanwezigheid van hun huisdier van groot belang zijn. Met dit project zorgt het UZ Brussel als eerste ziekenhuis voor dierenbezoekrecht van huisdieren voor patiënten.Datum: 08/07/2016

Terug

 
© 2005, Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad
Lakensestraat 76, bus 3
1000 Brussel

 
info@bwr.be
Tel 02 414 15 85 - Fax 02 414 17 19
Rek.nr.: IBAN BE21 4352 2672 0103
 
Logo VGC