Nieuws

Avant première Kotosa

Op 30 November Presenteerde de BWR met veel trots de film Kotosa. Kotosa betekent ‘respect’ in het Lingala, één van de fundamentele waarden waarmee de Afrikaanse gemeenschappen naar ouderdom kijken. De oudere is de wijze aan wie je raad vraagt als je levensbelangrijke beslissingen moet nemen. De gelijknamige documentaire Kotosa vertelt over ouder worden in het multiculturele Brussel. Vier vrouwen met roots in Congo, Rwanda en Kameroen komen aan het woord vertellen over ouder worden en zorg tussen twee culturen.
Deze groep senioren zijn meesters in de kunst om met trots en volle levensvreugde ouder te worden. Zingen, dansen en de esthetiek van het lichaam worden tot op hoge leeftijd gepraktiseerd. De observator voelt hoe essentieel deze joie de vivre is in de manier waarop ze ouder worden beleven. “We vieren de vreugde van het grijs worden” aldus een van de bezoekers van de Mangoboom in bloei.
De Mangoboom in Bloei is een zelforganisatie in Anderlecht. De mangoboom staat er als symbool voor het Afrikaanse concept “The palaver tree”. In het geboortedorp van de 68jarige bezielster van De Mangoboom in Bloei, Angélique, stonden twee mangobomen. Eén waar de mannen van het dorp samen kwamen, één waar de vrouwen elkaar opzochten. De mangoboom staat op die manier symbool voor een gemeenschap die elkaar solidair steunt, belangrijke zaken op een democratische manier bespreekt en samen dingen “verwezenlijkt” zoals samen koken, dingen maken, enzovoort. De ouderen, de wijzen, zowel mannen als vrouwen, hadden een cruciale rol onder deze palaver tree.
Met deze symboliek in het achterhoofd beluisteren we de vier vrouwen die op een kruispunt staan: allen zijn ze Belg én van Afrikaanse afkomst, allen zijn van middelbare leeftijd en denken meer en meer aan hun eigen ouderdom. Allen zijn ze erg ondernemend. Angélique en Monique hebben elk een zelforganisatie opgericht. Monique werkt als thuisverpleegkundige en Espérance als intercultureel bemiddelaar in de geestelijke gezondheidszorg. Espérance haalt haar kracht om hulp te verlenen uit haar gedwongen vlucht uit haar thuisland Rwanda na de vreselijke burgeroorlog. Hélène is apothekeres en onderneemster en pendelt voor zaken tussen België en Kinshasa. Ze heeft de bijzondere blik van een antropoloog. Angélique pendelt ook: tussen haar droom voor haar senioren in Brussel in haar gastland en een voedingscentrum in Kalo, haar thuisland Congo. Tussen het dorpse matriarchale verleden en de hedendaagse superdiverse stad waar de Mangoboom opnieuw kan bloeien.
Kotosa is gefilmd en geregisseerd door Ronnie Ramirez. Het is een cocreatie tussen De Mangoboom in Bloei, De Brusselse Welzijns-en Gezondheidsraad en ZINTV. Het werd tot stand gebracht met financiële middelen van Welzijnszorg vzw, Koning Boudewijnstichting en de Brusselse Welzijns- en gezondheidsraad. De Brusselse Welzijns- en gezondheidsraad is voor deze opdracht betoelaagd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel.
 Praktisch
U kan Kotosa boeken in uw buurtcentrum, zelforganisatie, klas of event.
De film duurt 20 minuten waardoor er steeds ruimte is voor een rondetafelgesprek of een educatief pakket.
De bedoeling is dat onze facebook community een levendig platform wordt met filmpjes van studenten en goede praktijken.
Contact: Els Nolf, Brusselse Welzijns-en Gezondheidsraad, Lakensestraat 76, 1000 Brussel. Els.nolf@bwr.be
Datum: 01/12/2016

Terug

 
© 2005, Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad
Lakensestraat 76, bus 3
1000 Brussel

 
info@bwr.be
Tel 02 414 15 85 - Fax 02 414 17 19
Rek.nr.: IBAN BE21 4352 2672 0103
 
Logo VGC